Dieta na dobry wzrok
W zachowaniu dobrego wzroku pomaga odpowiednia dieta. Zwłaszcza taka, która może zwalczać wodne rodniki. Sa one bowiem często przyczyną pogarszania się wzroku. Sposobem na wolne rodniki są antyutleniacze, czyli substancje zapobiegajace się ich tworzeniu:
- witaminy E i C chronią oczy przed zbyt intensywnym działaniem światła
- witamina PP przyspiesza gojenie się rogówki,
- beta - karoten i cynk ułatwiaja widzenie w ciemności i korzystnie działają na ostrość wzroku.
Jeśli więc chcesz na długo zachować piękne i zdrowe oczy, wybieraj te produkty, w których znajdziesz wyżej wymienione witaminy i minerały:
- warzywa i owoce, bogate źródła witamin (w tym zielonolistne i w kolorze czerwonym oraz pomarańczowym). Nie zapomnij o marchewce, wyjątkowo bogatej w beta-karoten, szczególnie po ugotowaniu, rozdrobnieniu i podprawieniu olejem roslinnym,
- pieczywo pełnoziarniste (selen),
- ryby (wit. E i selen),
- orzechy, nasiona roslin strączkowych, brunatny ryż (mangan),
- drób, jaja, produkty mleczne, ziarna zbórz, skorupiaki (cynk).
Ten serwis wykorzystuje pliki cookies.
Wszystkie zasady ich używania wraz z informacjami
o sposobie wyrażania i cofania zgody na używanie cookies,
opisalimy w
Polityce Prywatności.